Шафран – „червеното злато“ или „Царят на подправките“!
Как трябва да изглежда истинското червено злато

Шафран – „червеното злато“ или „Царят на подправките“!

Много обичаме да гледаме как се добавя червеното злато или шафран към ястията.

Той заслужава специално отношение към всяко близалце с цялото уважение, на което сме способни. Ние започваме още с добиването му, по начин който гарантира най-високо качество на подправката. И завършваме с добавяне на всяко близалце шафран при готвенето. В много страни грижата за шафрана е почитана във времето, семейна традиция – по-възрастните са го съхранявали в заключен шкаф, безопасно пъхнат между сватбените им бижута. Не е случайно и названието му – „червеното злато“.

Близалцето на красивия минзухар е толкова ценно, че се отглежда и търгува от хилядолетия (поне пет, доколкото ни е известно). Всяко жизнено лилаво цвете цъфва един път, в рамките на около една седмица от годината и произвежда само три тичинки, които все още се берат на ръка. Оттук и високите цени заплащани за шафран. Тук можеш да научиш повече подробности около добива на екзотичния шафран.

За щастие, когато се използва правилно, малко шафран е достатъчен за много ястия, така че не е толкова опасен за бюджета, колкото изглежда.

 

Как да използваш шафран?

 

Добър въпрос. Много отговори. Различните рецепти и ястия ще изискват различни начини за включване на шафрана. Ето най-често използваните начини за добавяне на шафран към ястие. Можеш сам да решиш кое работи най-добре за твоята рецепта.

Имай предвид, че шафранът е подобен на изсушена билка. Нуждаеш се от топлина и хидратация, за да извлечеш всичките му аромати, да не говорим за богатия му златист цвят. Хвърлянето на няколко нишки в салата или тава за печене няма да те отведе далеч. Използвай един от методите по-долу, за да извлечеш максимума във всяко отношение.

Също така, подобно на всяка сушена билка или подправка, шафранът няма неограничен срок на годност. За да извлечеш максимално цвят и вкус от твоя шафран, опитай се да го изразходваш в рамките на около година и половина от покупката. По-старият шафран ще започне да губи вкуса и цвета си и да става крехък – така че използвай го или го хвърли! Важно е също как го съхраняваш. Най-добрият начин е в съд, който не освобождава аромати. Стъклото и алуминият са добър избор. Също така трябва да е на сухо място. И най-вече – защитен от пряка слънчева светлина.

 

Смлян на прах шафран

 

Смленият шафран е най-често споменаван в персийските рецепти. Това също е любимият ни начин за използване на шафран за всяко ястие. Така че сме склонни да адаптираме рецепти, за да включваме шафран, използвайки този метод.

Пакети с вече смлян шафран са винаги на разположение за закупуване. Но тъй като никога не можеш да разбереш реално какво има в тях, винаги е най-добре да го смелиш сам. Започваме със смилането на щипка шафранови нишки в малък хаван с чукало. След като нишките започнат да се разпадат, добавяме щипка захар, която действа като абразив, за да се смали шафранът до фин прах. Въпреки че можете да използвате сол, захарта е по-традиционният абразив, тъй като има по-малко влияние върху подправянето на ястието.

След като червеното злато е смляно, ние препоръчваме разтваряне в няколко супени лъжици гореща вода, която моментално става ароматна, придобивайки наситен цвят на огнен залез. Тази течност е готова да се добави към ястието ти на всеки етап. Ние препоръчваме, да добавиш по-голямата част от течността рано и да запазиш няколко капки за завършек.

 

Направи шафранов чай

 

Друг често срещан начин за добавяне на шафран към ястие е първо да се накисне във вода, подобно на чай. Това е лесен метод, който не изисква нищо повече от време и топлина (задължителна за всяко ястие, приготвено с любов). Започваме с грубо смачкване на близалцата между върховете на пръстите си, преди да ги покрием с няколко супени лъжици топла вода или мляко.

Използваме затоплена вода, която не е кипнала все още. Целим да извлечем най-добрите аромати и цветове от шафрана, като същевременно минимизираме всякакви горчиви или метални вкусове. Ние ползваме вода между 70° C и 80° C. След петнадесет минути накисване течността ще добие тъмно оранжев цвят и е готова за добавяне към ястието на всеки етап.

 

Добави шафран директно към ястието

 

Рецепти, които включват много течност и отнемат известно време за готвене, могат да извлекат ароматите и цвета на червеното злато директно. Само с хвърлена щипка и без допълнителна подготовка, ястия като ризото и буябес имат достатъчно течност и време за кипене, за да извлекат фината наслада от шафрана.

Ключът е да добавиш шафрана рано, като му оставиш достатъчно време да „разцъфне“ в течността за готвене. Някои рецепти също призовават за ранна стъпка на сухо препичане или пържене на масло с шафран, което прави близалцата по-чупливи. Така те се разпадат в яхнията или паелята.

Въоръжен с тези три метода за добавяне на шафран към ястия, нямаш причина за притеснение. Въпреки че е скъпо допълнение, можеш да си сигурен, че извличаш максимума от тези близалца с малко хидратация и време. И много Любов и внимание разбира се, нужни за всяко творение в кухнята!

Close Menu
×

Cart