Шафран и красота
Истински стигми шафран

Шафран и красота

Как да използваме шафран в ежедневните си ритуали за красота?

 

Червеното е благочестив цвят в индийската традиция. Шафран (или червеното злато) се използва в козметичните артикули и в сватбеното облекло. Също е известно и със своите кулинарни и лечебни свойства.

 

Кралят на подправките е червеникаво жълт на цвят, използван в кухните още от древността. Наричан зафаран (което означава жълто) на арабски език и кесар в индийската Аюрведа, шафранът е растение, използвано за направата на шафранова подправка. Това е най-скъпата подправка в света благодарение на процеса на отглеждане. Но шафранът е намерил своето място и в областта на разкрасяването. Ето малко подробности за тази подправка, която ни кара да изглеждаме удивително красиви и блестящи.

 

Кратка история на шафрана

Шафранът се открива в египетската, гръцката и римската култури още от дълбока древност, когато е бил използван като багрило, лекарство, парфюм и… афродизиак. Тайната на Клеопатра за красота се криела във вода, напоена с шафран, която тя използвала за къпане. Александър Македонски бил толкова обзет от лечебните сили на шафрана, че подтикнал войниците си да използват не друго, а именно шафран в готвенето. Както виждаме, шафранът е многофункционална подправка от векове.

 

Съвети за красота с използване на шафран

Шафранът е основна съставка в много козметични продукти на водещи световни марки. Това е така, защото помага за тонизиране на кожата и премахване или скриване на кожни дефекти. Ето няколко съвета за използване на шафран във вашия ритуал за красота.

 

При акне и петна

Противогъбичните свойства на шафрана го правят най-доброто за справяне с досадните пъпки и акнето. Смесете 4-5 листа босилек с около 10 шафранови нишки (стигми) във фина гъста паста. Нанесете го върху лицето си за около 10-15 минути и го измийте със студена вода. Сега вижте как лицето ви се сбогува с пъпки и акне.

 

За блестяща кожа

Красотата извира отвътре. Смесете няколко нишки шафран с мляко и го пийте редовно като тоник. Ще видите как тенът ви се променя към по-добро и ще свети естествено от само себе си за определен период от време.

 

Шафран при косопад

Прекратяването на падането на косата вече е по-лесно. Към щипка шафран, добавете женско биле (сладник), последван от мляко. Сега нанесете този микс върху плешивите петна на скалпа. Не само ще спре падането на косата, но и ще насърчи растежа на новата коса.

 

Като тоник за кожата

Естествените тоници за кожа имат своя набор от предимства и са изключително полезни. Накиснете няколко шафранови стигми в розова вода и ги нанесете върху лицето си. Направете това, след като сте изтрили лицето си добре от мъртвите клетки.

 

За суха кожа

Вземете половин супена лъжица кисело мляко и го смесете с вода от шафран (направено чрез накисване на няколко шафранови нишки във вода и оставено за една нощ). Нанесете сместа върху цялото си лице и я оставете, докато изсъхне. После измийте.

 

Как да разпознаем истинския шафран

Много фалшиви магазини, продаващи шафран, смесват оригиналната подправка с различни цветни съставки. Печатът на оригиналния шафран се крие в неговия тъмночервен цвят и оранжеви върхове, а не в бели или жълти петна, които се намират във фалшив шафран. Вторият начин да проверите оригиналността на шафрана е да го накиснете във вода. Докато на истинският шафран отнема около 15 минути, за да освободи цвета, фалшивият шафран незабавно освобождава цвета, без никакво усещане за аромат. Ето защо е препоръчително да купувате шафран на нишки, а не на прах, тъй като ще стане все по-трудно да разберете дали прахът е чист или фалшив.

 

След като прочетете ползите от шафрана за красота, изпробвайте ги още днес. В крайна сметка, красотата трябва да се поддържа и съхранява добре.

Close Menu
×

Cart