Блендиран чай или чист чай?
Блендиран чай или чист чай?

Блендиран чай или чист чай?

Чист  или смесен / блендиран чай?

Това е въпросът?

Сякаш попадна в Шекспирова пиеса, нали? Всъщност според нас, най-очарователният факт за чайовете е, че всеки вид е различен един от друг и всеки детайл от процеса на отглеждане и производство влияе върху вкуса в чашата ти. Произходът и теренът влияят дълбоко на неговите характеристики. Kакви са достойнствата на чистия и блендиран чай?

 

Преди да поговорим подробно за чистия чай (без смесване) и блендиран чай, нека разберем накратко какво представляват.

 

Несмесеният или натурален чай е чист чай от един вид, с постоянно качество, който не се смесва с други видове чай. Смесеният или блендиран чай, както подсказва името, са чайове, произведени чрез смесване или блендиране на различни видове заедно.

 

И двата вида предлагат своите отличителни характеристики, предимства и недостатъци. Нека разгледаме подробно тези две важни категории.

 

Чист чай / Без смес / Натурален / Единичен произход

Чай с един произход

 

Широка гама от чай се произвежда чрез отглеждане на растения в различни региони на една и съща страна или в различни страни по света. За чистия чай с единичен произход можем да кажем, че носи специфичната характеристика на даден регион и се продава като чисти листа, без никакво блендиране. Те са специални, защото се отглеждат в уникална почва, климат и география, като запазват постоянство на качеството си. Всички тези фактори носят отчетливия вкус на тези чайове.

 

Изключителността на такива чисти чайове с един произход ги прави по-скъпи. Например цейлонския, златен, бял чай. Той е от имение в Хатън, Нувера Елия, Шри Ланка. Отгледан е високо на запад и добива златист цвят на листата. Този чист чай може да се похвали с лек, фин, тръпчив вкус, който е напълно отличителен за него. Той е неподправен и отразява истинския характер на региона, от който произхожда.

 

Блендиран чай

 

И така преминахме през чистият, натурален, без блендиране чай. Продължаваме по-нататък. Нека обсъдим и смесения или блендиран чай.

 

С прости думи, блендираният чай е краен продукт, който се получава чрез смесване на различни видове чай заедно. Това смесване се извършва често с черен чай, но може да се случи и с други чайове като зелен, където листата се смесват от различни региони, преди да бъдат компресирани.

 

Чайовете се смесват по няколко причини – някои производители на масовия пазар смесват чаени листа от по-висок клас с по-нискокачествени, за да намалят разходите, като същевременно поддържат качеството на вкуса. Това позволява на тези производители да смекчат разликите в качеството на чаените листа и разликите от сезон на сезон да бъдат изгладени. Като алтернатива, някои производители смесват чайове от различен произход с цел да създадат по-добре балансиран вкус, използвайки характеристиките на различните съставки. Някои чаени компании правят това, за да развият своите специални „фирмени смеси“ – такива, които никоя друга компания не може да предложи. Подобен е случая с уникалните шафранови блендове на Asfar’on. Повече за зараждането на идеята, стояща в дъното на всичко може да научиш тук.

 

Един от най-важните аспекти на блендирането е, че всяка партида трябва да има същия вкус като предишната. Така потребителят не открива разлика във вкуса от една покупка до следващата. В този модел изживяването на потребителя е в основната на усилията на производителя.

 

Чаят може да се ароматизира с парфюми, ароматизиращо средство или етерични масла. Блендирането на чай може да добави допълнителни аспекти по отношение на вкус, цвят и аромат.

 

Смесен чай

 

Има много видове смесен чай в зависимост от това с коя добавка се смесва. Ето някои често срещани видове смесени чайове:

 

Чайове за закуска: Обикновено смес от различни черни чайове, които са силни и се съчетават много добре с млякото.

 

Следобедни чайове: Тези смеси (от черни чайове) обикновено са по-леки от смесите за закуска. И двете, закуски, както и следобедни смеси са много популярни на Британските острови.

 

Чай от руски каравани: Много популярна смес, наречена Руски караван, се връща към старите времена, когато чай е бил изтеглен в Русия от Китай на връщане на камила. Обикновено съдържа малко опушен супчонг Lapsang, въпреки че основата обикновено е Keemun или Dian Hong

 

Ароматизирани и ароматни чайове: Въпреки че много чайове все още се ароматизират директно с цветя, билки, подправки или дори дим, чайовете с по-специализирани аромати се произвеждат чрез добавяне на ароматизиращи агенти или парфюми. Това важи особено за смеси за чай с изразени плодови или флорални аромати, които не могат да бъдат получени с оригиналните съставки

 

Цветя: Разнообразни цветя се използват за ароматизиране на чайове. Най-популярните от тези чайове включват цветята на следните:

 

Жасмин

Османтус

Роза

Хризантема

Лотос

Орхидея

Билки: Малко билки обикновено се използват за смесване на чайове:

 

Мента

Други ароматизатори: Те се добавят, за да се получат различни смеси от чайове:

И не на последно място – безценния шафран.

 

Ароматите в смесения или блендиран чай се комбинират, за да направят изцяло ново и различно вкусово изживяване. Смесването се прави, за да получите вкус, който иначе не бихте получили. Вашата смес ще включва характеристиките и качествата на всеки чай в съответствие с неговото съотношение във вашата смес.

 

И така – обратно към въпроса – чист или блендиран чай?

 

Когато решите да пиете чист чай, той може да отразява чистотата на определена градина, реколтата, терена, експертизата на производителя на чай и занаята на тиймейкър. Когато един чай произвежда удивително сложен ароматен профил, би било безумно да го смесвате! Освен това проследяването на чая е много по-лесно, когато той не е смесен, от една градина и определена реколта или сезон.

 

От друга страна, нека разгледаме още един важен аспект на чая. Той е естествен продукт и логично всяка реколта дава нещо различно от последната. Това предполага, че сезон за сезон и година за година, може да се получи малка или голяма вариация дори в рамките на една чайна градина или имение.

 

Смесването на чай притежава известна мистика и е нещо като форма на изкуство – професионалните дегустатори успяват да постигнат определени вкусови профили с непрекъснато променящ се натурален продукт, използвайки чайове от различни региони и държави, както и от различни сезони и години.

 

Следователно от теб зависи, да решиш, на кой вид чай би искал да се насладиш. За нас отговорът е един – ние не ограничаваме сетивата си и винаги избираме бленда. Тук в нашия онлайн магазин можеш да се насладиш на първите и единствени в България блендове шафранов чай. Ще бъде чудесно, ако споделиш своя опит с нас в нашата Facebook страница, на нашата електронна поща или на посочените телефони.

 

Пожелаваме ти прекрасен ден с чаша блендиран, шафранов чай Asfar’on!

Close Menu
×

Cart