Подходящата температура за направата на чай
Подходящата температура за направата на чай

Подходящата температура за направата на чай

Коя е най-подходящата температура за направата на шафранов чай?

Общи бележки за приготвянето на чай

Има много спорове за това как да се вари чай и каква е „най-добрата“ температура на водата за всеки чай, включително и шафранов чай. В крайна сметка това е въпрос на личен вкус и спецификата на начина на приготвяне. Включително фактори като дали предварително затопляте чайника си и какво съотношение на вода към листата използвате. Ако обаче сте нов в чаеното преживяване (или просто не получавате вкуса, който искате от чая си), тези съвети ще ви помогнат да извлечете максимума от напитката си.

Първо, опитайте да следвате инструкциите, които ви е предоставил производителят. Ако не сте напълно доволни, опитайте да използвате по-ниска температура. Също можете да опитате да варите по-дълго или по-кратко време или да използвате повече чаена смес.

Когато се съмнявате, използвайте по-хладна вода. Докато чайовете могат да бъдат разрушени от прекалено гореща вода, те рядко се нараняват много от вода с няколко градуса по-хладка.

Ако първо сварите вода и след това я оставите да се охлади, ще премахнете кислорода от нея и ще намалите вкуса на чая. По-добре е да загрявате водата (а не да я охлаждате) до подходящата температура.

Как да варим зелен чай

По-добре е да сгрешите с по-ниска температура със зеления чай. Ако ви е горчив или прекалено тревист на вкус, опитайте да го приготвяте при по-ниска температура. Повечето зелени чайове са най-добри, когато се приготвят доста под температурата на кипене (100 ℃). Някъде между 66 ℃ и 82 ℃. Обикновено трябва да използвате вода, която е около 72℃. Можете да я познаете, когато на дъното на съд с вода на печката се образуват малки мехурчета (около 3 мм всеки).

Японските зелени чайове обикновено изискват по-ниски температури от другите зелени чайове. Някои ароматни или оформени зелени чайове могат да се приготвят при малко по-високи температури. Жълтият чай трябва да се приготвя подобно на зеления чай.

Как да приготвяте черен чай

Някои деликатни черни чайове изискват по-ниски температури на варене от около 82 ℃ до 88℃. Въпреки това, повечето черни чайове могат да се приготвят между 93℃ и 100℃.

Когато затопляте вода в чайник, тя ще има малки мехурчета (между 4 мм и 8 мм) и умерено до голямо количество пара, когато е между 93℃ и 100℃. Докато достигне 100℃, тя ще има много големи мехурчета, без останали малки мехурчета.

Как да приготвяте билкови чайове

Билковите чайове произхождат от много различни растения, така че техните инструкции за приготвяне варират значително. Няколко (като йерба мате например) не трябва да се потапят във вода, която напълно кипи. Други (като семена от копър) трябва да се сварят, за да се освободи пълният им вкус. Всъщност кипящите чайове създават по-скоро отвара, отколкото инфузия.

Как да приготвяте шафранов чай

Къде се намира шафрановия чай в цялата тази палитра от вкусове и аромати? Като цяло близо до останалите билкови чайове. Температурата която е препоръчителна за приготвянето му варира в рамките между 75℃ и 85℃. Целта на тази температура е пълно запазване на полезните свойства на съдържащото се „червено злато„. В допълнение, при по-висока температура нежните шафранови стигми, ще изгорят и ще оставят по-скоро неприятен вкус в чашата, от колкото да донесат екзотичния, ориенталски вкус, който флиртува със сетивата ви.

Close Menu
×

Cart