Детоксикация – защо, кога и как?
Детоксикация – защо, кога и как?

Детоксикация – защо, кога и как?

Детоксикация

За листата на дърветата

 

Преди десетина години водещият британски учен проф. Брайън Форд обясни по нов начин защо листата на дърветата сменят цвета си през есента и падат. Той твърди, че така растенията изхвърлят нежелани отпадъчни продукти. Проф. Форд установи, че малко преди да паднат листата, потенциално вредните вещества в тях, като танини, оксалати, тежки метали, се увеличават. Те явно се натрупват в тях не за съхраняване, а за да бъдат изхвърлени. Така растенията преминават през годишната си фаза на пречистване. Или тяхната форма на детоксикация.

Токсини и детоксикация

 

Възниква резонният въпрос: Има ли нужда човещкият организъм от такова периодично пречистване (т.нар. детокс)? Отговорът е ДА! Все по-голямото количество токсични храни и замърсените въздух, вода и околна среда, правят прочистването на организма и тялото по-важна задача от когато и да било. Тези замърсявания се превръщат във виновниците, отговорни за слабата ни имунна система, правейки ни силно податливи на редица остри и хронични заболявания.

Детоксикацията е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от вредни токсини, които могат да навредят на здравето му. Тези промени обикновено включват въздържане от вредни навици, храни и напитки и оптимизиране на процесите, извършвани от тялото.

През последните години усилено се заговори за ползата от редовната детоксикация на организма и по-специално от консумацията на детокс чай. Оказва се, че употребата на пречистващи чайове, било самостоятелно или като поддържаща програма при детокс режим на хранене има благотворно влияние върху целия организъм.

Чай и детоксикация

 

В детоксикиращия чай се съдържат единствено натурални билки и растения, които имат пречистващи свойства. По-голямата част от пречистващите чайове се приготвят от комбинация от няколко вида билки, плодове, ядки, корени или подправки, които приемани заедно и под формата на приятна и ароматна топла напитка подпомагат естествената способност на организма да се пречисти и изхвърли токсините навън. При консумация на детоксикиращ чай, без значение от неговия състав, първият ефект, който се постига е ускоряване на метаболизма. Употребата на детокс чай подпомага изгарянето на натрупаните мазнини и помага за пречистването на чревния тракт, което прави храносмилателната дейност на организма по-бърза. Погълнатата храна се усвоява по-бързо, като в същото време образуването на мастни депа се затруднява. Всички вредни вещества, микроби, бактерии, натрупани в организма се експулсират извън организма по естествен начин чрез диуреза.

Често съставът на детоксикиращите чайове укрепва имунната система, предотвратявайки появата на различни вирусни и грипни състояния. Това е и основната причина този вид чайове да се препоръчват за редовна консумация особено през есента и зимата.

Close Menu
×

Cart